Benjamin Chew Tilghman was een Amerikaanse soldaat en uitvinder. Hij is vooral bekend als de uitvinder van het proces van zandstralen. Wikipedia Benjamin Chew Tilghman (1821 - 190) was een Amerikaanse soldaat en uitvinder. Volgens de legende is dit precies wat er is gebeurd.
Benjamin Chew Tilghman (1821 - 190) diende als generaal in het leger en was gestationeerd in de woestijn. Geïnspireerd door het effect dat door de wind geblazen zand had op de ramen werkte hij aan zijn eerste Amerikaanse octrooi. Eindelijk, rond 1870, vond Benny Chew Tilghman het zandstraalproces uit dat we allemaal kennen en waarderen. Hij ontdekte al snel dat het proces nuttig was voor het slijpen van gereedschappen, graveren, schoonmaken en het bereiken van een gewenste esthetiek in houten meubels.
De geschiedenis van zandstralen, in termen van menselijk gebruik, is vrij kort, maar zoals bij de meeste dingen is het de laatste tijd dat de dingen echt zijn veranderd. Volgens de legende had Tilghman het effect van door de wind geblazen zand op ramen in de woestijn gezien terwijl hij generaal in het leger was, en dat dit de basis was van zijn zandstraaluitvinding. Deze behuizing bevatte een duidelijk scherm voor zandstralers om de werkplek te omringen en te voorkomen dat stof de gezichten van werknemers raakt. In de jaren vijftig identificeerde hij de voordelen van het gebruik van een nat proces als een sterk alternatief voor zandstralen.
Zoals zandstralen is ontstaan, geldt ook voor stralen, in het algemeen, als restauratiepraktijk voor verschillende oppervlakken. In 1879 opende hij de poorten van zijn nieuwe werken in Broadheath, Altrincham, dat het centrum werd van de zandstraalindustrie in Groot-Brittannië. Nadat eenvoudig schrapen en schuren geen bevredigende resultaten opleverde, probeerde de marine te zandstralen. Rond 1870 vond hij het zandstraalproces uit en vroeg er een patent voor aan in de VS (Amerikaans octrooi 108.408. Om deze redenen kwam droog zandstralen, waarbij hogedrukluchtstromen werden gebruikt, vóór de uitvinding van nat zandstralen.
Dit bevestigbare apparaat kan worden aangesloten op zowel sifon- als directe drukkasten (de twee belangrijkste soorten zandstraalkasten) en helpt het zicht te behouden en stofophoping te verminderen. Ze resulteerden echter in veel meer stof dan nat zandstralen, wat meer risico op complicaties opleverde wanneer ze niet werden ingeperkt. Rond 1880 vond hij de sulfietmethode van vezelreductie uit voor de papierproductie; dit was een cruciaal onderdeel van de productie van papier uit houtpulp, dat concurreerde met het Kraft-proces. Er werd vastgesteld dat zandstralen een hoog risico op blootstelling aan silicastof met zich meebracht voor operators en medewerkers.